To najprostszy i najsmaczniejszy pomysł na pstrągi. Często przyrządzam je tak na piątkowy obiad
W ostatnich latach ceny ryb mocno poszybowały. Nie zachęca to niestety do częstego ich kupowania. Na szczęście moje ulubione pstrągi nie mają jeszcze wygórowanej ceny i mogę sobie na nie pozwolić. A muszę przyznać, że ja i moja rodzina bardzo lubimy tę rybę, bo jest delikatna i nie straszy ośćmi. By zamienić ją w obiad, wystarczy dosłownie pół godziny.
Jak długo piec rybę?
Mięso ryby jest bardzo delikatne, co sprawia, że nie wymaga ona zbyt długiego pieczenia. Co więcej, lepiej jej nie przepiec, bo zrobi się zbyt sucha. Ryby najlepiej piec w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez 10-25 minut. Czas pieczenia ryb zależy od grubości tuszki czy kawałków. I tak, gdy grubość porcji ryby wynosi ok. 2 cm, to wystarczy ją piec 10-12 minut. Gdy zaś kawałki są grubsze i mają ok. 4 cm, czas pieczenia wynosi 20-25 minut.
Jak zrobić pstrągi pieczone z aromatycznymi dodatkami?
Pstrągi doskonale smakują pieczone w całości. Wystarczy je tylko oczyścić, przyprawić i ułożyć na kilku aromatycznych składnikach. Ja zwykle dodaję do nich cytrynę, czosnek i pomidorki koktajlowe. Na początku rybę warto piec przykrytą folią aluminiową, by zbytnio nie wyschła. Pod koniec pieczenia folię należy usunąć, by wierzch ryby ładnie się zrumienił.
Przepis: Pieczone pstrągi
Aromatyczne pstrągi pieczone z cytryną, czosnkiem i pomidorkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 4 nieduże, patroszone pstrągi
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- świeży koperek
- 20 g masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyPstrągi oczyść z łusek, dokładnie opłucz, osusz. Skórkę na bokach płytko ponacinaj. Ryby skrop sokiem z jednej cytryny, oprósz, solą i pieprzem. Do środka każdej włóż gałązkę koperku i trochę masła.
- Przygotowanie dodatkówNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Drugą cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki, ułóż je w naczyniu. Czosnek przekrój na pół. Jedną połówkę podziel na ząbki, rozłóż je na cytrynie razem z połówką główki. Na cytrynie i czosnku ułóż ryby. Obłóż je połówkami pomidorków. Na wierzchu każdej ryby połóż 2 plasterki masła.
- Pieczenie rybyNaczynie z rybą przykryj pokrywą lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pstrągi piecz 15 minut, po czym odkryj je i piecz całość jeszcze ok. 5 minut.
Jak podać pieczone pstrągi?
Pieczone pstrągi najlepiej będą smakować podane z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Można je też zaserwować z ziemniakami z wody czy z ziemniaczanym puree. Dobrze też będą smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem. Jeśli chodzi o surówkę, dobrze będą do nich pasować surówki z kapusty świeżej i kiszonej, a także sałata z dodatkami.